Sairaiden lattioiden syndrooma

Tasoitteiden alkaliselta kosteudelta suojaavat ominaisuudet

  • Lattiapäällysteiden kosteusherkkyys on ollut jo pitkään tiedossa. On havaittu, että liiallinen kosteus voi mm. aiheuttaa liima-aineiden ja lattiapäällysteessä olevien aineiden hajoamista, mikä puolestaan synnyttää huoneilmaa pilaavia, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjä (VOC).
  • Kosteusvaikutuksen ohella alustan alkalisuus (korkea pH) on tässä mielessä erittäin varteenotettava tekijä.
  • Kosteuden ja alkalisuuden vaikutus

    • Vesipohjaisella akryyliliimalla liimatuissa PVC-lattioissa hajoamista ei tapahdu pelkästään kosteuden vaikutuksesta - vaan betonissa oleva alkalinen kosteus aiheuttaa haitat.
    • Tämän osoittaa esim. Ruotsissa muutama vuosi sitten tehty tutkimus, kts kuva alla.

    Emissiot PVC-lattiasta kun betonin vesi-sementtisuhde on 0,5.

    • Kuvan vasemmanpuoleinen osa kertoo, mitä tapahtuu jos PVC-matto liimataan eri aikoja kuivuneelle betonille. Jopa kaikkein kuivimmassa betonissa esiintyy 1-butanoli- ja 2-etyyliheksanoli-päästöjä 2 vuoden kuluttua lattian käsittelystä. Kuvan oikeanpuoleisessa osassa näkyy alustan laadun suuri vaikutus. Tässä tapauksessa betoni on tasoitettu 5 mm paksulla matala-alkalisella tasoitteella (aluminaattisementtipohjainen). Tällä sideaineella tasoitteen alkalisuus on alhainen, pH on alle 11 (vrt. betonin pH 13).
    • Tuloksista voidaan havaita, että tämän kaltainen tasoite suojaa liimaa ja lattiapäällystettä betonin alkaleilta. Kyseinen suojavaikutus on myös ajallisesti pitkäikäinen, koska aineiden hajoamisesta johtuvia päästöjä ei ole havaittu kahdenkaan vuoden aikana altistumisesta.
    • Kyseisen vaikutuksen rajat tulee luonnollisesti myös tietää. Koska märässä betonissa on kapillaarisesti siirtyvää alkalista vettä, emäksisyyden voidaan olettaa siirtyvän tasoitesuojakerroksen läpi edellyttäen, että kosteuspitoisuus on kyllin korkea jatkuvien vesikerrosten muodostumiselle. Näin on osoitettu olevan suhteellisen kosteuden ollessa noin 95 %. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tasoite säilyttää jatkuvan suojaominaisuutensa kun kosteuspitoisuus betonissa < 90%.

    Emissiot PVC-lattiasta kun betonin vesi-sementtisuhde on 0,7 ja suhteellinen kosteus 91 %.

    Johtopäätökset

    • Lattiapäällystettä kannattaa suojata betonin alkaliselta kosteudelta ja näin ollen minimoida saippuoitumisesta johtuvia päästöjä.
    • Paras tapa on välttää päällysteen liimaamista suoraan betoniin ja suojata päälle tulevat materiaalit aina matala-alkalisella lattiatasoitteella.
    • weber.vetonit lattiatasoitteet ovat matala-alkalisia ja niiden käyttäminen betonin päällä on hyvä varokeino huoneilmaan tulevien sekundaaripäästöjen välttämiseksi.
    • Kun halutaan suojaavaa vaikutusta pidemmälle ajalle (>10 vuotta), pitää tasoitteen vähimmäispaksuus olla 5 mm käytettäessä alkalille herkkiä lattiapäällysteitä. Rakenteen suhteellinen kosteus ei tällöin saa ylittää 90 %.

    Miksi valita pumpputasoite?

    Sisäilma

    Matala-alkalisen tasoitteen käyttö yhdessä betonin kosteudenhallinnan kanssa on tehokas keino estää esimerkiksi lukuisissa muovimattokohteissa todetut ja kalliisiin korjauksiin johtaneet kosteus- ja sisäilmaongelmat.

    Nopeus

    Weberin nopeasti päällystettävät lattiatasoitteet nopeuttavat rakentamista jopa usealla kuukaudella, koska ne voidaan pinnoittaa huomattavasti nopeammin kuin tavanomaiset tasoitteet tai betoni.

    Suorat lattiat

    Weberin pumpattavilla, itsestään leviävillä lattiatasoitteilla saadaan suora pinta, joka helpottaa päällysteen asentamista huomattavasti.

    Lattiapalvelu K. Palosaari Oy

    Haaransuonkuja 10
    90240 Oulu
    0827498-9
    Verkkolaskuosoite: FI4615853000012208
    Operaattori: NDEAFIHH

    Ota yhteyttä